Universul este o adevărată enigmă. Chiar și marii oameni de știință au nelămuriri în privința galaxiei, planetelor și a necunoscutelor din întreg Universul.
Luna, un adevărat mister
Un nou studiu a fost publicat recent în revista Nature. El sugerează că Luna ar avea o vârstă cu 80 până la 180 de miliarde de ani mai mare decât estimările anterioare.
Acest studiu a fost realizat de trei cercetători din Statele Unite ale Americii, Germania și Franța. El susține că eșantioanele de rocă prelevate de suprafața satelitului natural au fost interpretate greșit.
Conform celor trei oameni de știință, acum 4.35 miliarde de ani, Luna se deplasa extrem de aproape de Terra pe o eclipsă foarte eliptică.
Forțele mareice ale Pământului au încălzit repede Luna în acea perioadă. Astfel, a determinat Luna să emane cantități mari de magmă din interiorul ei către exterior.
Autorii studiului sunt de părere că o mare parte din eșantioanele de rocă de la suprafața Lunii reprezintă răcirea acestei magme și nu formarea propriu zisă a Lunii.
Cum s-a format Luna
Cei care au realizat studiul susțin că la puțin timp după formarea Pământului, acum aproape 4.5 miliarde de ani, el s-a ciocnit de un corp ceresc de mărimea planetei Marte, numit Theia.
În urma impactului în spațiu au rămas cantități mari de rocă incandescentă din scoarța și mantaua celor două corpuri. Unele dintre ele formând Luna propriu zisă.
Din primele misiuni Apollo, dar și din urma unei serii de misiuni fără echipaj uman, au fost aduse de astronauți, pe Pământ, eșantione de roci selenare. Acestea au indicat că suprafața Lunii s-a răcit acum 4.35 miliarde de ani. Oamenii de știință presupun că aceasta este adevărata vârstă a satelitului natural.
Astfel, Francis Nimmo, Thorsten Kleine şi Alessandro Morbidelli sunt de părere că Luna are o vârstă cuprinsă între 4.43 miliarde și 4.53 miliarde de ani. Această explicație se îmbină mai bine cu modelele dinamice de formare a planetelor.