Ilie Bolojan a vorbit despre o serie de măsuri de reorganizare a instituției și reducerea numărului de angajați. Spre sfârșitul conferinței de presă, mai mulți protestatari au început să-l huiduie, nemulțumiți de faptul că vor urma organizarea unor concursuri pentru anumite posturi.
Protest spontan în Senat
Mai mulți angajați ai Senatului au demarat un protest spontan în timp ce Ilie Bolojan făcea declarații de presă, vorbind jurnaliștilor prezenți despre măsurile de reorganizare a instituției. Acesta a anunțat că personalul se va reduce, în urma unor concursuri pentru post.
Bolojan a precizat că din cele 796 de posturi din Senat, vor mai rămâne 618 posturi. În același timp, președintele PNL a menționat că activitatea nu va avea de suferit în urma acestor modificări. Supărați, mai mulți angajați au început să-l huiduie.
„Vă readucem aminte că preşedinţia Senatului, ca toate funcţiile acestea, sunt efemere. Noi suntem cei care asigurăm continuitate, expertiză… nu se poate să veniţi cu idei de genul: vrem să schimbăm tot timpul oameni, vrem să… Vrem să avem expertiză? Vrem să avem specialişti?”, a spus o angajată.
În același timp, Bolojan a subliniat faptul că „de-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări”, iar „o persoană care ocupă o funcție de conducere, de exemplu în Senat, nu își poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți în ciclurile anterioare a căror pregătire poate fi discutabilă”.
Concursul pentru câștigarea unui post îi sperie pe unii angajați
Mai mult decât atât, șeful PNL a adăugat un detaliu extrem de important ce face referire la modalitatea prin care oamenii vor ajunge să ocupe anumite poziții: concursuri.
„Vor fi concursuri corecte şi cei care stăpânesc meserie le vor câştiga. Sinecurile politice se vor încheia. Am discutat cu sindicatele, accept orice discuţie, dar dacă credeţi că schimbaţi ceva în felul acesta, nu se va întâmpla”, a declarat Bolojan.
De asemenea, acesta a subliniat că cei ce sunt profesioniști, nu au de ce să se teamă, însă nu este normal să fie plătiți cei care au apărut fără a da un concurs și care, mai mult, nu-și pot justifica existența.
„Şefii de servicii şi tot aparatul e format de-a lungul anilor, vor avea două posibilităţi: să-i menţină pe ăia corecţi şi îşi vor face treaba sau vor fi în situaţia în care îşi vor bate joc de oameni şi asta se va vedea. Şi vor plăti cu posturile pentru asta”, a conchis el.
În același timp, Bolojan a declarat că în următoarele trei luni se va implenenta accesul cu cartela electronică în Senat. Această practică reprezintă o modalitate prin care se poate verifica dacă anumiți angajați sunt sau nu la muncă.
„Am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit. Sens în care și aici trebuie luate măsuri. Cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, să avem un personal profesionist, în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu”, conform președintelui PNL.
Ce spun sindicaliștii
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că nu este de acord cu modul în care s-au anunțat restructurările la nivelul Senatului României.
„Luarea unor astfel de decizii radicale într-un timp atât de scurt denotă o abordare pripită, cu potențiale consecințe grave asupra stabilității instituției. Considerăm că o astfel de măsură radicală, luată în absența unui plan clar și a unor măsuri tranzitorii de sprijin, riscă să destabilizeze funcționarea unei instituții de maximă importanță. Restructurările de personal nu pot fi folosite drept instrument de populism sau de epurare politică”, au transmis sindicaliștii.