Calendar ortodox 3 februarie 2025. Ziua de 3 februarie este una deosebit de importantă pentru credincioșii ortodocși, marcând pomenirea Sfântului și Dreptului Simeon, precum și a Sfintei prorocițe Ana. Această dată este învăluită într-o poveste impresionantă despre credință, îndoială și împlinirea voinței divine.
Conform tradiției, Sfântul Simeon a fost ales să traducă Scriptura, dar s-a îndoit de profeția conform căreia Hristos se va naște din Fecioara Maria. Ca urmare, Dumnezeu i-a dat o viață îndelungată pentru a trăi și a vedea împlinirea profeției. Moartea sa a survenit exact în ziua în care Pruncul Iisus a fost dus la templu, împlinind astfel destinul hotărât de divinitate.
Calendar ortodox. Povestea Sfântului și Dreptului Simeon
Sfântul Simeon este o figură emblematică a credinței creștine, cunoscut pentru lunga sa existență și pentru rolul său în recunoașterea Mântuitorului. Tradiția spune că acesta era un înțelept și un traducător al Scripturilor, însă, într-un moment de ezitare, s-a îndoit de profeția care anunța nașterea lui Hristos dintr-o fecioară. Crezând că o astfel de afirmație este imposibilă, el ar fi încercat să o modifice. Drept urmare, Dumnezeu l-a pedepsit să trăiască încă 283 de ani, astfel încât să fie martor la împlinirea profeției.
Ajuns la vârsta de 360 de ani, Simeon era încă în viață atunci când Pruncul Iisus a fost adus la templu de către Fecioara Maria și Sfântul Iosif. Atunci, prin revelație divină, el L-a recunoscut ca fiind Mesia și L-a binecuvântat. În acel moment, simțindu-și misiunea împlinită, el a rostit celebrul imn „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne”, un simbol al acceptării și al împlinirii voinței divine. Aceasta a fost și ziua în care și-a dat sufletul în mâinile Domnului, după secole de așteptare și credință.
Sfânta prorociță Ana – model de devotament și rugăciune
În aceeași zi, Biserica Ortodoxă o cinstește și pe Sfânta prorociță Ana, o văduvă evlavioasă care a petrecut ani întregi în templu, dedicându-și viața rugăciunii și postului. Potrivit Evangheliei după Luca, Ana avea 84 de ani și era cunoscută pentru credința și devotamentul ei neclintit. Atunci când Pruncul Iisus a fost adus la templu, ea L-a recunoscut și a început să-L laude, împărtășindu-le tuturor vestea venirii Mântuitorului.
Viața Sfintei Prorocițe Ana este un exemplu de răbdare, speranță și devotament față de Dumnezeu. Ea ne învață că rugăciunea și credința ne pot întări sufletul și ne pot ghida pașii pe drumul vieții.
Semnificația sărbătorii de 3 februarie
Pomenirea Sfântului Simeon și a Sfintei Ana nu este doar o rememorare a trecutului, ci și un prilej de reflecție asupra propriei credințe. Îndoiala lui Simeon și convertirea sa la credință după întâlnirea cu Pruncul Iisus ne arată că Dumnezeu lucrează în moduri pe care nu le putem întotdeauna înțelege, dar care, în final, conduc spre adevăr.
Această sărbătoare ne îndeamnă să fim mai răbdători, mai deschiși către voința divină și să avem încredere că toate lucrurile se întâmplă la timpul potrivit. Este un moment de rugăciune, de recunoștință și de apropiere de Dumnezeu, inspirat de exemplul celor doi drepți pomeniți în această zi.
Rugăciune care se citește astăzi
„Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel.
Cântare către Sfântul și Dreptul Simeon
Atotputernice Doamne, miluiește și mântuiește,
Ține această mică flăcăruie de viață.
Asemenea luminii unei candele
Este viața acestui copil,
Iar vânturile lumii cumplite sunt,
Chiar și pentru strălucitoarele stele.
Un foc mic se păstrează sub cenușă,
Iar sub mâna Ta, sufletul omului.
O, Doamne, mântuiește-ne, miluiește-ne și ne ușurează
Trecerea prin această viață.
Așa s-a rugat și Prorocul David, deși el era torță strălucitoare.
Păzește sufletul și cugetul copiilor
De toată întinarea cea rea a păcatului.
Sufletul lor ușor ar pieri
Dacă Tu, Doamne, nu l-ai apăra ca un Puternic.
O, Stăpâne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi și acum,
Ține această mică flăcăruie în viață!
Pentru rugăciunile Sfântului Tău, Dreptul Simeon,
Cel care în brațele sale pe Pruncul Iisus l-a primit.”