Răzvan Aurelian Munteanu, Director Executiv în Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a explicat că, dintre toate clădirile vulnerabile la cutremur, pentru aproape 500 dintre ele sunt date certe că sunt în pericol de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea peste 7.
Zeci de mii de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic în București
Oficialul AMCCRS a explicat că Administrația are acum în proces de evaluare și pregătire în vederea consolidării un număr de 160 de imobile din Capitală.
„Clădirile sunt metaforic precum oamenii. Cu cât sunt mai afectate de trecerea timpului, cu atât nevoile sunt mai mari și mai diferite.
Pentru a știi care e tratamentul pe care să îl dăm, trecem întâi printr-un proces de diagnosticare și de prescriere a unui tratament. Această etapă este extrem de importantă și se întâmplă în prima fază a proiectării și pregătirii proiectului.
Apoi urmează implementarea tratamentului și ajungem la execuție. Azi există 160 de imobile pe care le avem în etape de pregătire, diagnosticare pentru a implementa tratamentul”, a declarat Răzvan Aurelian Munteanu la DC News.
Câte clădiri s-ar putea prăbuși
Directorul Executiv AMCCRS a precizat că, în București, exista circa 20.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur de magnitudinea celui din 1977 și a explicat ce diferențe sunt între clasele de risc seismic în care sunt încadrate clădirile.
„Sunt aproximativ 20.000 de clădiri vulnerabile, iar pentru 487 avem date care rezultă că sunt încadrate în clasa I de risc seismic.
Asta înseamnă că, în cazul unui cutremur similar al celui din Vrancea, cele încadrate în risc seismic I sunt în pericol de prăbușire. Cu siguranță ele nu vor mai putea fi locuite.
Mai avem undeva la 380 de clădiri încadrate în clasa risc seismic II. În cazul unui cutremur similar, teoretic, nu ar trebui să fie pierderi de vieți omenești, dar vor suferi degradări majore.
Și în cele din urmă avem clasa de risc seismic III care nu pune probleme mari. Toate clădirile noi ar trebui să fie în clasa de risc seismic IV”, a mai explicat reprezentantul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.