Moşii de iarnă 2023. Ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiţi, atunci când creștinii merg la biserică cu pachete pe care le împart celor sărmani.
Tradiţii şi obiceiuri care se țin în Sâmbăta Morților. Vezi de ce e bine să împarți vase pe 18 februarie, atunci când se face pomenirea morților.
In fiecare an, in ziua de sambata de dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati (Lasata secului de carne), crestinii ortodocsi din Romania isi pomenesc mortii. Mosii de iarna sau Sambata mortilor vor fi anul acesta la data de 18 februarie 2023.
In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.
Pe 18 februarie se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toate bisericile ortodoxe. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important pentru cei născuţi în religia creştină.
La pomenirea Moșilor de iarnă, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.
Moşii de iarnă 2023
Sâmbăta, 18 februarie 2023, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților.
În fiecare biserică ortodoxă din România se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.
Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.
Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.
Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.
De Sambata mortilor, obiceiul este sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.
Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii sau Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.
Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.
Pachetele sunt aduse la biserică, sâmbătă dimineața, împreună cu lumânare și prosop.
Se scrie un pomelnic cu numele celor adormiți care se dau preotului înaintea Sfintei Liturghii, împreună cu tămâie, cărbuni și un colac. Rudele celor trecuți în neființă merg apoi la cimitir pentru a face curat și a aprinde lumânări celor adormiți.
Rugăciune pentru sufletele celor adormiți
“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Vezi ce spun preoții! Sâmbăta Morților este o sărbătoare foarte importantă
Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Mulți credincioși nu știu răspunsul la această întrebare legată de Sâmbata Morților 2023. Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților, atunci când în biserică sunt pomeniți cei adormiți?
De sâmbăta morților, credincioșii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică încă de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul.
De moșii de iarnă nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.
Familia trebuie să meargă la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări pentru cei decedați. Totodată, cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.
Multe obiceiuri pot fi diferite, în funcție de zonă. Spre exemplu, în Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor. Și cel care l-a primit va avea spor.
Conform tradiției creștine, de Sâmbăta Morților trebuie să se împartă vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului în timpul vieții.
De Sâmbăta morților 2023 nu se fac nunți. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.
La sate se respectă alte tradiţii faţă de oraş, iar în ziua Moşilor de iarnă se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite bucate care se împart sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci.
Aceste bucatele care se împart de moșii de iarnă trebuie să fie însoție de vin, coliva și lumânări. Din moși srămoși se psune că sufletele morților vin pe pământ în ziua Moșilor de iarnă.