În ultimii ani, oamenii s-au obișnuit să cumpere totul de-a gata de la piață sau din supermarket-uri. Unii fac asta din lipsă de timp, iar alții pur și simplu din comoditate. Însă, mai sunt și oameni care încă mai respectă obiceiurile culinare cu care au crescut, iar pentru aceștia avem un truc care cu siguranță le va fi extrem de util în această perioadă.
Odată cu venirea primăverii, multe gospodine obișnuiesc să arunce varza murată care prinde floare sau se strică. Playtech Știri îți recomandă să apelezi la o modalitate de depozitare a legumelor cu ajutorul căreia le vei păstra aroma în timp, fără să se strice. Tu ce faci cu varza murată primăvara? Iată cum poți să te bucuri de ea mai mult timp!
Ce faci cu varza murată primăvara
Când vine vorba despre pregătirea și păstrarea legumelor în cele mai bune condiții, diversitate crește întotdeauna șansele de succes. Același principiu se aplică și în cazul verzei murate. Și tu ai pus varza la murat, toamna trecută, pentru a te bucura de ea iarna? Vestea bună este că poți profita în continuare de ea.
Chiar dacă primăvara multe gospodine obișnuiesc să facă curățenie în cămară și să arunce legumele ce sunt pe cale să se strice, nu trebuie să procedezi și tu la fel. Dacă știi cum să depozitezi corect varza murată – atât foile, cât și cotoarele -, probabilitatea ca acestea să se strice va fi minimă.
Este absolut normal ca, în timp, varza murată să se strice. Mai ales după o perioadă de câteva luni, în care a fost păstrată în butoi. Ce nu știu toate gospodinele este că, în loc să arunci varza din recipientul din cămară, o poți pregăti în așa fel încât să o folosești la prepararea mâncărurilor timp de mai multe săptămâni.
Așa, frunzele de varză nu se vor strica
Este foarte simplu. Pentru început, scoate toate căpățânile de varză murată care riscă să se strice în butoiul cu legume pentru iarnă. Stoarce bine fiecare căpățână de zeamă. Dacă vrei să gătești un preparat pe bază de varză murată, folosește exact câte foi ai nevoie. Nu arunca ce mai rămâne din legumă, însă.
Restul de foi de varză, chiar și bucățile tăiate, le poți depozita în pungi de plastic. Aranjează în punguțe mici foi de varză murată sau cotoare de varză murată în funcție de câte ai nevoie pentru o tură de sarmale sau pentru a găti un anumit fel de mâncare. Ulterior, pune pungile la congelator.
Cele mai experimentate gospodine susțin că varza murată își păstrează gustul delicios până la cel puțin șase luni de zile, după depozitarea foilor la temperaturi foarte scăzute. Astfel, dacă ți se face vreodată poftă de varză murată și să prepari mâncare pe bază de foi de varză, folosește cu încredere produsele congelate.
Dacă pui frunzele și cotoarele de varză la congelator, le vei putea folosi în bucătărie până toamna viitoare, când vei pune alte legume la murat. Procedând astfel, faci economie, nu mai trebuie să arunci varza stricată și te vei bucura și de o aromă delicioasă a preparatelor tradiționale gătite de-a lungul primăverii sau verii.
Varza se consuma peste iarna, in general, in varianta murata. Daca o preferi in stare naturala, trebuie sa stii ca exista posibilitatea de pastrare peste iarna. Despre una dintre cele mai simple metode de pastrare a verzii pana primavara, in materialul de mai jos.
Cum sa pastrezi varza pana la primavara. Ai nevoie de:
– varza;
– folie alimentara.
Cum sa pastrezi varza pana la primavara. Pasi:
– lasa varza undeva in interior sa se usuce(indiferent daca e din gradina sau cumparata);
– curata foile afectate si sterge picaturile de sub frunze cu o carpa. Vei indeparta astfel si murdarial
– infasoara capatana de varza in folie alimentara(4-5 straturi). Ai grija ca folia sa acopere intreaga suprafata a verzei. Folia are rolul de a mentine umiditatea necesara pentru pastrearea in conditii optime a verzei;
– dupa ce ai terminat de infasurat toate verzele, du-le intr-un spatiu rece(beci, pivnita). La temperatura camerei, nu vor rezista!
– nu pune verzele una peste alta. Le poti aseza, in schimb, pe un singur strat deasupra borcanelor cu conserve de iarna;
– daca nu ai multa varza, o poti agata in beci/pivnita, astfel incat sa stea suspendata si sa o ia aerul, cum se spune in popor(astfel nu se va strica);
– poti pastra varza si in pod, insa e nevoie sa mentii o temperatura optima. Daca gerul isi face de cap, va trebui sa muti varza in spatii cu temperaturi mai ridicate. Cand gerul se domoleste, vei muta varza inapoi in pod.
Conditiile de pastrare a verzei: temperatura – intre 0 si 1 grad; umiditate maximum 90%, rezistenta – intre 180 si 270 zile , in functie de soi!