Mai este doar puțin până la Paște, dar atât de multe tradiții și obiceiuri de respectat în ultimele zile din Săptămâna Mare. Una dintre cele mai importante zile este Vinerea Mare, în care se ține post negru, în amintirea Mântuitorului. Află până la ce oră trebuie să te abții de la mâncare și băutură, dar și cum trebuie să postești corect.
Când ai voie să mănânci în Vinerea Mare
Mai mulți credincioși aleg să țină postul negru în Vinerea Mare, ultima din Postul Paștelui. Este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce şi a murit pentru iertarea păcatelor neamului omenesc, motiv pentru care oamenii aleg să nu mănânce sau să bea nimic toată ziua. Cei care țin de acest obicei trebuie să știe când începe, exact, postul și când se termină.
Preoții spun că postul negru începe încă de joi seara, de la ora 18.00 și ție pe parcursul întregii zile de Vineri, respectiv până la ora 24.00. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul atât de mult, trebuie să știe că mai are alternative, ore exacte la care se poate opri și poate mânca și bea:
la ora 15, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.
Ca să putem posti cu ușurință, indicat ar fi fost ca zilele trecute să fi mâncat mai puțin decât de obicei sau chiar să renunțăm complet la masa de seara, ca să ne obișnuim organismul.
Cele mai importante tradiții în Vinerea Mare
În Vinerea Mare se spune că este bine, chiar înainte de răsăritul soarelui, să alergăm desculţi prin roua diminții sau ape curgătoare. Acest obicei este menit să ne ferească de orice boală grea și să aducă norocul în viața noastră.
De asemenea, se spune că nu ai voie să mănânci nimic copt sau prăjit. Se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți, dar atenție: alege numai produse de post și nu uita să pui și o lumânare în pachet, dar și un colac.
Nu este bine să faci treburi casnice în Vinerea Mare și mai ales să vopsești ouă. Acestea pot fi colorate fie Joi, fie Sâmbătă, dar niciodată în Vinerea în care a fost crucificat Mântuitorul.