Tradițiile și superstițiile sunt foarte importante în cultura românească și sunt legate de majoritatea sărbătorilor și evenimentelor. Printre cele mai răspândite superstiții se numără aceea referitoare la nunțile organizate în luna mai. Potrivit acestei credințe populare, este de evitat organizarea nunților în această perioadă.
De ce nu e indicat să te căsătorești în luna mai
Potrivit tradiției românești, există un motiv clar pentru care este de evitat să te căsătorești în luna mai. De-a lungul anilor, mulți români au ținut cont de această credință populară, evitând organizarea nunților în această lună, conform sfaturilor datate de persoanele în vârstă.
Potrivit acestei superstiții românești, nu numai că este de evitat organizarea nunților în luna mai, ci cei care se căsătoresc în această perioadă sunt predispusi să ajungă la divorț într-un timp scurt.
Ce spun tradițiile despre nunta făcută în mai
Conform etnologilor, superstiția legată de nunțile din luna mai este asociată cu florile din această perioadă, deși nu se cunoaște cu exactitate originea ei. Se spune că cei care se căsătoresc în această lună vor avea o căsnicie la fel de scurtă precum durata de viață a florilor din mai. De asemenea, mulți superstițioși evită să se căsătorească în această perioadă din cauza credinței că ielele, personaje mitologice, umblă pe pământ timp de cinci săptămâni după Paște.
Iată în ce perioade nu se fac nunți
– Nu se fac cununii religioase în Duminica Rusaliilor;
– Nu se fac cununii religioase în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
– Nu se fac cununii religioase în Postul Adormirii Maicii Domnului;
– Nu se fac cununii religioase în postul Crăciunului;
– Nu se fac cununii religioase între Crăciun și Bobotează;
– Nu se fac cununii religioase în post și în zilele de post.
Ce spun preoții despre nunta din mai
Un preot a intervenit cu privire la această superstiție și a afirmat că biserica nu susține astfel de credințe. Conform lui, singurele restricții cu privire la oficierea slujbelor religioase sunt cele legate de zilele de post și de sărbătorile importante din calendarul creștin-ortodox.
„Nu există niciun temei teologic, canonic sau liturgic care să ne oprească de la săvârșirea nunții în aceasta perioadă. De aceea, o putem săvârși fără niciun fel de teamă de nerealizare. (Acesta este) un motiv care s-a impus mai degrabă ca o superstiție, decât ca o tradiție sănătoasă și sfântă.”, spunea fostul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București.