Când vine vorba de a adăuga ceva la cafea, majoritatea oamenilor aleg să îi confere o notă de dulceagă și cremoasă adăugând o doză mică de lapte sau frișcă pentru a face băutura mai puțin amară și mai delicioasă.
Mai nou, unii iubitori de cafea sugerează adăugarea unui praf de sare în locul unei lingurițe de zahăr. Acest truc ar părea să îndepărteze o parte din gustul amar al cafelei și să îmbunătățească alte arome care altfel s-ar pierde. Dar este chiar așa?
Adăugarea unui praf de sare la cafea elimină gustul amar
Oricât de ciudat ar părea, adăugarea unui praf de sare la cafea ajută la suprimarea gustului amar al cafelei, spun unii. Legat de acest ciudat obicei de a adăuga sare în cafea, există chiar și o bază științifică care este cunoscută de zeci de ani: adăugarea de clorură de sodiu (sare comună de masă) este de fapt extrem de eficientă în reducerea gustului amărui din toate alimentele, inclusiv din cafea. Această capacitate a făcut din sare un ingredient utilizat pe scară largă în întreaga lume, scrie Fanpage.
Prin anularea percepției de amărăciune, sarea vă permite să întensificați alte arome. Cu toate acestea, rolul diferiților receptori în suprimare nu este încă pe deplin înțeles, dar cercetările publicate în 1995 au arătat că sarea este eficientă în mascarea amărăciunii.
Mai exact, atunci când oamenii de știință au amestecat compuși dulci și amari, adăugarea de sare a făcut ca amestecul să fie perceput mult mai dulce și mai puțin amar.
Și pentru a face o comparație, sărarea vinetelor sau a verzei de Bruxelles are același scop: reducerea amărăciunii.
Pe de altă parte, gustul amar al cafelei iese la iveală odată cu gradul de prăjire (cafele cu prăjire medie sunt mai puțin amare decât cele cu prăjire mare) și este mai mic dacă gradul de măcinare al cafelei este grosier.
În unele țări, sarea este adăugată în mod normal cafelei pentru a-i îmbunătăți aroma, cum ar fi în Vietnam, unde cafeaua sărată este îmbogățită cu lapte condensat pentru a obține o băutură delicioasă asemănătoare caramelului.
În Suedia, însă, este obișnuită așa-numita ”cafea fiartă”, care este servită ca acompaniament la brânzeturi și carne.