Un bărbat din Bacău a ținut să se laude pe social media cu talentul său de pescar. O postare i-a creat mari belele după ce numărul de păstrăvi prins a fost destăinuit public. Pe când aștepta mulțumit de sine aplauzele și felicitările cunoscuților, bărbatul, care s-a lăudat pe internet cu peștii prinși, s-a trezit în fața ușii cu comisarii Gărzii de Mediu.
S-a lăudat pe internet cu peștii prinși în mod ilegal
Un utilizator de pe Facebook a făcut o sesizare prin care a atras atenția Gărzii de Mediu asupra pescarului amator.
Probabil în necunoștință de cauză, pescarul din Bacău s-a dat singur de gol, faptă care putea trece nebăgată în seamă, dacă nu ar fi făcut postarea publică. În fotografie se poate observa că acesta a capturat într-o singură zi 23 de păstrăvi, cu toate că maximul admis este de doar 10 astfel de pești pe zi, potrivit prevederilor legale.
Pescarul împătimit nu ar fi deținut nici măcar permis de pescuit, au aflat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Pescuitul recreativ, spune legea în vigoare, este îngăduit doar celor care dețin un permis valabil și, totodată, trebuie respectată cantitatea maximă admisă și dimensiunea minimă a peștilor, cât și perioadele de pescuit stabilite de autorități.
Ce sancțiuni riscă persoanele care nu respectă regulile de pescuit
Pescarul în cauză provine din Bacău, iar pentru că nu a respectat reglementările în vigoare, și s-a dat de gol pe internet cu fapta sa, a primit o amendă de 600 de lei. El nu mai are voie să pescuiască, sportiv sau recreativ, nicio specie de pești sau alte viețuitoare acvatice, până ce nu va obține un permis în acest sens.
Pescuitul și acvacultura sunt reglementate printr-un act normativ (OG nr. 23 din 5 martie 2008), iar respectarea acestuia este esențială pentru protejarea mediului înconjurător și a ecosistemelor acvatice, după cum a transmis Garda de Mediu în urma evenimentului.
Potrivit legii, faptele care se consideră contravenție, și pot fi sancționate cu o amendă între 300 și 600 de lei, sunt reprezentate de pescuitul fară autorizație în apele maritime interioare şi continentale, neprezentarea permisului atunci când este solicitat și încălcarea condiţiilor de autorizare sau de licenţiere.
De asemenea, conform legii „următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz.” Aici, printre altele, se încadrează prinderea salmonidelor cu mâna sau cu momeli naturale, mai mult de 3 muşte artificiale în apele salmonicole, reţinerea a mai mult de 5 kg de peşte, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg în apele domeniului public, și mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare.
Printre contravențiile care se sancționează cu o amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei şi cu interzicerea pe o durată de 90 de zile a dreptului de a pescui regăsim nemarcarea uneltelor de pescuit comercial, plasarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lăţimea râurilor ori a canalelor și utilizarea acestora în cadrul complexului lagunar Razelm-Sinoe, în ghiolurile Belciuc, Erenciuc şi în lacurile litorale, și capturarea peştilor cu ajutorul uneltelor de pescuit din plasă.
Un pescar român care s-a lăudat pe internet cu peștii prinși în mod ilegal, s-a trezit cu Garda de Mediu la ușă.