Pe data de 27 octombrie. creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, numit și Basarabov, după satul în care s-a născut. Și în această zi, asemenea zilei de dinainte, este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Astfel, creștinii nu spală nici în ziua de 26 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, dar nici pe data de 27 octombrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou.
În fiecare an se organizează, în București, pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie
Sfântul Dimitrie și-a trăit viața în post și rugăciune, dedicându-se în totalitate credinței. Născut într-o familie sărcaă, în apropiere de orașul bulgar Russe, Sfântul Dimitrie s-a retras într-o peșteră unde se ruga neîncetat.
Despre Sfântul Dimitrie se spune că știa când urma să moară, așa că s-a așezat pe un râu, între două pietre. Părinții unei fetițe căreia Sfântul Dimitrie i s-a arătat, au găsit trupul acestuia și l-au depus la biserică.
În anul 1792, moaștele Sfântului au fost depuse la biserica Mitropoliei din București, unde se regăsesc și acum, fiind făcătoare de minuni. Mii de credincioși se roagă la Sfântul Dimitrie, mai ales în perioada pelerinajului.
Credincioșii păstrează cu sfințenie această zi, urmându-i exemplul Sfântului Dimitrie. Așadar, această zi este dedicată postului și rugăciunii. Asemenea Sfântului care ajuta oamenii sărmani și pe cei bătrâni, se spune că, în această zi, este bine să dai de pomană.
Fiind o sărbătoare de mare importanță, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, pe 27 octombrie, la o zi după ce creștinii sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir, tradiția spune că nu se spală, nu se coase și nu se muncește la câmp sau în grădină.