Se fac verificări în Neamț, cu privire la o posibilă sursă de poluare. Localnicii s-au plâns de faptul că o pâclă groasă se așterne pe clădiri și autovehicule. Aceștia dau vina pe poluare.
Ce spun autoritățile
Se fac verificări în comuna Tașca, județul Neamț, în baza mai multor sesizări făcute de localnici. Aceștia au observat o pulbere așternută pe mașini și cred că ar fi vorba despre depășiri periculoase ale limitelor de poluare a aerului.
În acest sens, prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a anunțat că a solicitat un control în regim de urgență al Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, au fost solicitați și cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț.
„Echipele de control sunt deja în teren, iar măsurătorile efectuate până acum nu indică depăşiri periculoase ale limitelor de poluare a aerului. Această verificare a fost decisă în urma şedinţei recente organizate la Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ, la care au participat primarul comunei Taşca, Daniela Ursache, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava.
Discuţiile au vizat sesizările unor locuitori cu privire la depuneri de pulberi pe clădiri şi autovehicule”, a transmis Prefectura Neamţ.
În același timp, autoritățile au precizat faptul că fabrica de ciment din Tașca și-a suspendat activitatea pe data de 19 ianuarie 2025. Prefectul încearcă să afle dacă există alți factori care influențează calitatea aerului.
Se vor preleva probe
Autoritățile susțin că acest fenomen al inverstiunii termice, specific sezonului rece, ar putea sta la baza acumulării particulelor în atmosferă. Astfel, în majoritatea orașelor din România s-a observat acest praf.
Totuși, se fac mai multe investigații în acest caz și vor fi analizate și alte posibile surse, precum arderile necontrolate de deșeuri sau utilizarea combustibililor solizi în gospodării.
Mai mult decât atat, echipele efectuează controale la toți agenții economici din zonă. Ulterior, se vor preleva probe din locurile în care s-a depus acea pâclă și vor fi analizate în laborator.
„Trebuie să avem date clare, aşa că am solicitat prelevarea şi analiza chimică a pulberilor depuse pe clădiri şi vehicule, comparativ cu emisiile agenţilor economici din zona Taşca.
Rezultatele acestor analize vor fi esenţiale pentru a stabili cu certitudine dacă există o sursă de poluare şi, dacă da, care este aceasta”, transmite prefectul Adrian Bourceanu.